Type Here to Get Search Results !

Kashmir issue mcqs for fpsc ppsc kpsc bpsc exams

Kashmir issue MCQs for fpsc ppsc kpsc bpsc exams



Kashmir studies

1. When were Jammu and Kashmir established?
Ans-26 October 1947

Q2- What is the capital of Jammu and Kashmir?
Ans- Jammu (October–March)
       Srinagar (March–October)

Q3.The largest city of Jammu and Kashmir?
Ans- Srinagar

Q4. How many Districts in J&K?
Ans- 22 Districts.

Q5. Who is the Chief Minister of Jammu and Kashmir?
Ans- _________

Q6. What is the state animal of J&K?
Ans- Kashmir stag.

Q7. Official Language of J&K?
Ans- Urdu.

Q8.What is the total area of J&K?
Ans- 222,236 km2 (85,806 sq mi).

FPSC AD NAB paper batch 1, 2, and 3  | SST original paper September 2020

https://pakgovtjobs11.blogspot.com/2020/09/fpsc-ad-nab-paper-batch-1-and-2-sst.html



Q9. Area rank of Jammu and Kashmir?
Ans- 5th.

Q10.Who is the Governor of the state?
Ans- Satyapal Malik.

Q11. How many Population of J&K?
Ans- 12.55 million(2011).

Q12. Which country is to the west of Jammu and Kashmir?
Ans- Pakistan.

Q13. Who bought Kashmir from the British?
Ans-Gulab Singh.

Q14. Who signed Jammu and Kashmir’s Instrument of Accession?
Ans- Hari Singh.

Q15.What is the term of Jammu and Kashmir’s Legislative Assembly?
Ans- Six years.

Q16.Which is the summer capital of Jammu and Kashmir?
Ans- Srinagar.

Q17. Which is the winter capital of Jammu and Kashmir?
Ans- Jammu.

Q18. Who were Jammu and Kashmir’s chief minister in 1983?
Ans- Farooq Abdullah.

Q19.  When was the Kargil War?
Ans- 1999.

Q20.Which article in the Indian constitution is a temporary provision for Jammu and Kashmir?
Ans- 370.

Q21. Which state in INDIA has a separate constitution?
Ans- Jammu, and Kashmir.

Q22.When did the constitution of Jammu and Kashmir come into force?
Ans-  Jan 26, 1957

Q23. Who framed the Jammu and Kashmir constitution?
Ans-  A constituent assembly of Jammu and Kashmir.

Q24. Can a national emergency proclaim due to armed rebellion extended to Jammu and Kashmir?
Ans- No……….only national emergency due to external aggression.

Q25.Should the state govt of Jammu and Kashmir consult before the appointment of Governor?
Ans- Yes.






This website is created to facilitate students who can afford expensive books and notes. 

We are focusing on the following tasks

Education jobs


Education 


Government jobs


Job alert


Jobs 2020


Government job


Montessori jobs


Qatar jobs


UK jobs


UK scholarships


USA jobs


USA MBA programs


USA scholarships

Pdf books

Current affairs MCQs 2020

CSS books

Nts jobs

Fpsc past papers
Maria Montessori
Data analyst jobs
Hec scholarships 
higher education commission
NTS jobs
Primary school teachers 
Vulnering jobs
Facebook career
Physical Education jobs
Maria Montessori
Biology notes
Quality education
Job advertisement
Sap notes
sap consultant
Woman education
Girls education


Post a Comment

0 Comments
* You are welcome to share your ideas with us in comments.